Ranis olive oil asparagus

Ριζότο με Σπαράγγια & Φιλέτο Χοιρινό

[ένα πιάτο του Δημήτρη Καρατζαφέρη ]

για το ριζότο με τα σπαράγγια

  • 200gr ρύζι αρμπόριο
  • 120gr κρεμμύδι ξερό
  • 60gr λευκό κρασί
  • 700ml ζωμό λαχανικών
  • 80gr παρμεζάνα τριμμένη
  • 60gr βούτυρο σε κύβους
  • 4τμχ σπαράγγια
  • 60gr εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1τμχ φιλέτο χοιρινό
  • αλάτι/πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Πρώτα καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό για 1 λεπτό. Τα σοτάρουμε σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για ακόμη 1 λεπτό. Για το ριζότο ξεκινάμε να σοτάρουμε σε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διάφανοι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς ώστε το ρύζι να βγάλει το άμυλο του. Μετά από περίπου 15 λεπτά βλέπουμε άν το ρύζι είναι έτοιμο, αλατοπιπερώνουμε και εκτός φωτιάς δένουμε με βούτυρο και παρμεζάνα.
Για το φιλέτο μας, θωρακίζουμε σε δυνατό τηγάνι με ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές και μετά βάζουμε στον φούρνο για 8 λεπτά στους 180 βαθμούς.

για το Μοντάρισμα

Σερβίρουμε το ρύζι μας σε βαθύ πιάτο. Κόβουμε σε φέτες το χοιρινό φιλέτο και το τοποθετούμε πάνω από το ρύζι. Προσθέτουμε όμορφα τα σπαράγγια πάνω στο φιλέτο και τελειώνουμε το πιάτο μας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.