olive oil beef

Φιλέτο Μοσχαρίσιο με Baby Καρότα, Σπαράγγια & Πουρέ Γλυκοπατάτας

[ ένα πιάτο του Δημήτρη Καρατζαφέρη ]

για τον πουρέ γλυκοπατάτας

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό 82%
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 50 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • αλάτι / πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Βάζουμε τις γλυκοπατάτες σε ένα ταψάκι αφού πρώτα τις έχουμε τρυπήσει περιμετρικά με ένα μαχαίρι. Ψήνουμε στον φούρνο στους 220 βαθμούς για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τι ξεφλουδίζουμε και μπλεντάρουμε σε δυνατή ταχύτητα με την κρέμα, τον σφένδαμο, το βούτυρο & το θυμάρι. Διορθώνουμε τα καρυκεύματα.

για το φιλέτο & τα λαχανικά

Πρώτα καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό για 1 λεπτό. Στο ίδιο νερό ζεματίζουμε και τα baby καρότα αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει καλά για 4 λεπτά. Τα σοτάρουμε όλα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για 1 λεπτό. Για το φιλέτο μοσχάρι, αλατοπιπερώνουμε καλά και θωρακίζουμε σε δυνατό τηγάνι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο & λίγο φρέσκο θυμάρι. Αφού έχει θωρακιστεί καλά από όλες τις πλευρές προσθέτουμε λίγο βούτυρο και αροζάρουμε για 2-3 λεπτά. Για medium rear που θέλουμε εμείς πρέπει η εσωτερική του θερμοκρασία να είναι στους 55c. Αφού το βγάλουμε απο το τηγάνι το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.

για το Μοντάρισμα

Σερβίρουμε στο πιάτο τον πουρέ. Κόβουμε κατα μήκος το φιλέτο μοσχάρι και το τοποθετούμε πάνω στον πουρέ. Στην κόκκινη επιφάνεια τους μοσχαριού προσθέτουμε λίγο ανθό αλατιού. Τοποθετούμε περιμετρικά του πιάτου τα baby καρότα & σπαράγγια που έχουμε σοτάρει και τελειώνουμε το πιάτο μας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο