Στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου από κουτσουρελιά, μία ποικιλία που δεν κυκλοφορεί ευρέως ως μονοποικιλιακή, έχει εισέλθει η εταιρεία Αγροφυτική Γεωργικά εφόδια, σε μία προσπάθεια να καλύψει το κενό που υπάρχει στην κατηγορία της συγκεκριμένης πατρινής ποικιλίας.
Όπως λέει ο γεωπόνος και ιδρυτής της Αγροφυτικής, Σπύρος Αναγνωστόπουλος, η συγκομιδή της πρώτης ύλης γίνεται στην περιοχή της Χαλανδρίτσας, όπου η ποικιλία της κουτσουρελιάς καλύπτει συνολική έκταση 26.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ερυμάνθου, αποτελώντας περιοχή Natura 2000.
«Η Χαλανδρίτσα Αχαΐας θεωρείται η πατρίδα της κουτσουρελιάς, ποικιλία γνωστή σε όλους ως πατρινιά, ενώ φύεται από τον 13ο αιώνα, ήτοι από την εποχή της πρώτης Βαρωνίας της Χαλανδρίτσας κατά την ενετοκρατία. Μάλιστα στα τείχη του Πύργου της περιοχής σώζονται μέχρι σήμερα ελαιόδεντρα ηλικίας 700 και 800 ετών», εξηγεί ο κύριος Αναγνωστόπουλος.
Το ελαιόλαδο που παράγεται είναι πρώιμης συγκομιδής σε ό,τι αφορά το αγουρέλαιο κουτσουρελιάς και οι αποδόσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής προς την κατεύθυνση της παραγωγής ενός προϊόντος με υψηλά οργανοληπτικά και φαινολικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αγροφυτικής. Η εταιρεία συσκευάζει το προϊόν που παράγει, δίνοντάς του την ονομασία Ranis (προερχόμενη εκ του ρανίς= ρανίδα, σταλαγματιά).
Παραγωγή έως 900 κιλά ετησίως
Η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου δεν υπερβαίνει τα 800 έως 900 κιλά σε ετήσια βάση, ενώ η καλλιέργεια ελαιόδεντρων πραγματοποιείται σε 30 στρέμματα γης. Στόχος είναι η σταδιακή αύξηση της παραγωγής καθώς ήδη έχει γίνει η φύτευση 500 νέων δέντρων.
«Δεδομένου ότι η έκθλιψη πραγματοποιείται μεταξύ 5 έως και 10 Οκτωβρίου, φέτος θα βγει στην παραγωγή και ένα ακόμη πιο πρώιμο ελαιόλαδο, με στόχο να προκύψουν και ορισμένα ακόμη οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο κύριος Αναγνωστόπουλος.
Επί του παρόντος ήδη έχουν γίνει δειγματισμοί ποσοτήτων με στόχο την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας σε αγορές στόχους όπως είναι η Γερμανία και η Ελβετία.
Αποκλειστικά ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας
Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες πιστοποίησης του προϊόντος ως βιολογικό. «Φέτος το ελαιόλαδο που θα παράγουμε θα είναι αποκλειστικά βιολογικό. Επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε ένα προϊόν με προστιθέμενη αξία. Οι οξύτητες που έχουν προκύψει από τις μετρήσεις μας κινούνται στα επίπεδα των 0,19 και 0,21g».
«Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού παραγομένου προϊόντος έχουν ως αποτέλεσμα ένα αγουρέλαιο με υψηλά φρουτώδη αρώματα και ισορροπημένη γεύση πικρού και πικάντικου. Στο ελαιόλαδο εντοπίζονται εκφράσεις αμυγδάλου ,πράσινου πιπεριού, άγουρης τομάτας, χαμομηλιού και μήλου που στο τέλος αφήνει μια γλυκιά επίνευση. Η έκθλιψη γίνεται στο ελαιοτριβείο των Άγγελου και Τάσου Σπηλιωτόπουλου, οι οποίοι παράγουν αποκλειστικά κουτσουρελιά», σημειώνει ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος.
Τα χαρακτηριστικά του Ranis
• Σύνολο ετήσιας παραγωγής: 800-900 κιλά ετησίως
• Ψυχρή έκθλιψη – διφασικό με μηχανήματα Pieralisi
• Γυάλινη φιάλη 500 ml
• Πιστοποιητικό health claim από τμήμα Φαρμακολογίας του ΕΚΠΑ