Ο Ελληνικός “Υγρός Χρυσός” της Αχαίας

Η Χαλανδρίτσα Αχαΐας θεωρείται η “πατρίδα” της Κουτσουρελιάς γνωστή σε όλους ως Πατρινιά. Η ποικιλία της Ελιάς αυτής, φύεται από τον 13 αιώνα, από την εποχή της πρώτης Βαρωνίας της Χαλανδρίτσας κατά την Ενετοκρατία. Μάλιστα τείχη του Πύργου σώζονται μέχρι σήμερα και σε πολλούς ελαιώνες όπου υπάρχουν ελαιόδεντρα 700 και 800 ετών.

Στην περιοχή αυτή φύεται ο ελαιώνας με την ποικιλία Κουτσουρελιά, από την οποία παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ranis, καλύπτοντας περίπου μια έκταση 26.500 τετρ. χλμ στους πρόποδες του Όρους Ερυμάνθου που αποτελεί και περιοχή NATURA 2000.
Ο γεωπόνος Σπύρος Αναγνωστόπουλος ιδιοκτήτης της επιχείρησης “ΑΓΡΟΦΥΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ” και παραγωγός του ελαιολάδου Ranis, επένδυσε στην ελαιοκαλλιέργεια με σκοπό να καλύψει το κενό που υπάρχει στην αγορά μονοποικιλιακού ελαιολάδου από την Πατρινή ποικιλία ελιάς κοινώς Κουτσουρελιά.

Ranis
Ranis
Ranis
Ranis

Πρόκειται για μια καλλιέργεια ιδιαίτερης ποικιλίας ελιάς στην οποία έχουν προσαρμοστεί απόλυτες επιστημονικές μέθοδοι και σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας προάγοντας την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Αποτελεί μια προσπάθεια από του τοπικούς φορείς που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και πιστεύοντας στην λέξη “συνεργία” επιδιώκουν κάποια στιγμή να δοθεί γεωγραφικός προσδιορισμός στην Κουτσουρελιά ΑΧΑΪΑΣ με τελικό στόχο την καταχώρηση της στον Ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών με ΠΓΕ χαρακτηρισμό.

Το Ranis είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε πολυφαινόλες (>250 mg / kg) με ιδιότητες ισχυρισμού υγείας.

Η παραγωγή του ακολουθεί το πρωτόκολλο πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζει η TÜV HELLAS, (Η πιστοποίηση θα ισχύει για την εσοδεία 2021-2022).
Το Αγουρέλαιο Κουτσουρελιάς Ranis είναι ένα ελαιόλαδο πολύ πρώιμης συγκομιδής, με υψηλά οργανοληπτικά και φαινολικά προφίλ οπότε οι αποδόσεις είναι πολύ μικρές με υψηλό κόστος παράγωγης. Η παραγωγή δεν ξεπερνά τα 800-900 κιλά.
Η συνολική καλλιέργεια αριθμεί περίπου 30 στρέμματα με απώτερο σκοπό την αύξησή της καθώς φέτος έχουν φυτευτεί περίπου 500 νέα δένδρα.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού παραγόμενου προϊόντος έχουν ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό αγουρέλαιο με έντονα φρουτώδη αρώματα και ισορροπημένη γεύση πικρού και πικάντικου. Στο ελαιόλαδο Ranis βρίσκει κανείς εντάσεις ντελικάτες όπως αμυγδάλου, πράσινου πιπεριού, άγουρης τομάτας, χαμομηλιού και μήλου αφήνοντας στο τέλος μια γλυκιά επίγευση.
Στις μετρήσεις δείγματος του αγουρέλαιου κουτσουρελιάς Ranis από το ΕΚΠΑ στις 24/3/2021, βρέθηκε ότι τα επίπεδα ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης είναι ανώτερα του μέσου όρου των δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας ελαιολάδων που συμπεριλήφθησαν στην μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of California davis (https://olivecenter.ucdavis.edu/).

Η ημερήσια κατανάλωση 20 γρ. από το αναλυθέν δείγμα παρέχει 10.5 mg παραγώγων τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ελαιόλαδα όπως το Ranis που περιέχουν >5 mg ανά 20 γρ. ανήκουν στην κατηγορία λαδιών που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι οι ουσίες Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω το ελαιόλαδο RANIS διαθέτει πιστοποιητικό ως ελαιόλαδο health claim από το τμήμα φαρμακογνωσίας του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και βραβεύτηκε από το World Olive Center for Health με το Silver Olympia Awards 2020-2021.

Ranis
Ranis
Ranis
Ranis
Ranis

Να σημειωθεί δε ότι η ελαιοσυλλογή πραγματοποιείται σχεδόν όλη με τα χέρια τέλος Σεπτεμβρίου και τοποθετείται σε ειδικές πλαστικές κλούβες. Ο πράσινος άγουρος καρπός της ελιάς μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο της Οικογενείας Σπηλιωτοπούλου, αυθημερόν, λίγες ώρες μετά την συγκομιδή (για να συλλεχθεί όσο το δυνατόν πιο φρέσκος ο χυμός της ελιάς) στην περιοχή της Χαλανδρίτσας Αχαΐας που διαθέτει εμπειρία σχεδόν 70 ετών στην ελαιοποίηση του ελαιοκάρπου και διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα. Το ελαιοτριβείο απέχει μόλις 500 μέτρα από τους ελαιώνες Κουτσουρελιάς.

Τέλος, η εταιρεία OLIVERSE και συγκεκριμένα ο κ. Παπανικολόπουλος Παναγιώτης (Γαστρονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γευσιγνώστης και Μέλος του Εργαστηρίου Γεωγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου ) και ο κ. Κων/νος Τσορώνης (Χημικός – Ελαιολόγος, Σύμβουλος Παραγωγής και Ποιότητας Ελαιολάδου και Μέλος του Εργαστηρίου Γεωγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου) συμμετέχουν στην επιστημονική προσπάθεια με τις ειδικές τους γνώσεις ώστε να αναβαθμιστεί η τελική ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος δηλ. τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και να βγει από την αφάνεια αυτή η τόσο σπουδαία αρχαία ποικιλία ώστε να πάρει την θέση που της αξίζει στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ranis έχει βραβευθεί από το World Olive Center for Health ως High Phenolic EVOO το οποίο σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών πραγματοποιεί τις αναλύσεις και πρόσφατα πήρε το βραβείο στο London IOOC.
Επίσης, έχει αποκτήσει το Χρυσό βραβείο στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό Ελαιολάδου Dubaiooc 2021 στο Ντουμπάι.

Βλέποντας ότι η στροφή του κόσμου προς ένα healthy lifestyle μεγαλώνει διαρκώς, η ζήτηση για το ελαιόλαδο Ranis είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Ήδη έχουν εξαχθεί κάποιες ποσότητες στην Σαουδική Αραβία, στην Γερμάνια, στην Ελβετία και το επόμενο 3μηνο θα είναι έτοιμο το e-shop Ranis όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.