O… άγουρος χρυσός της πατρινής, ‘Κουτσουρελιάς’

ranis

 

Το αγουρέλαιο -βασισμένο στις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πρώιμου ελαιοκάρπου- κερδίζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια έδαφος μεταξύ των καταναλωτών, διαπραγματευόμενο, σε μια μέση τιμή, από τρεις και τέσσερις φορές πάνω, σε σχέση με το παραδοσιακό λάδι.

Μια εξαιρετική πηγή παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και αγουρέλαιου, η παραδοσιακή «Κουτσουρελιά» και ένα εξαιρετικά παρθένο, Ελαιόλαδο, το «Ranis», αποτελούν σήμερα το καύχημα της ευρύτερης περιοχής των Πατρών.
Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχίας του «Ranis», ο γεωπόνος Σπύρος Αναγνωστόπουλος μιλά στη «Γ» για την διαδικασία παραγωγής του αναγνωρισμένου με διεθνή βραβεία «Ranis EVOO 2021» και τους συνεργάτες του, την συμβουλευτική ομάδα «Oliverse» των Π. Παπανικολόπουλου και Κ. Τσορώνη και την «οικογένεια Σπηλιωτόπουλοι», ιδιοκτήτες του πρότυπου Ελαιοτριβείου-Τυποποιητηρίου στην Χαλανδρίτσα.

Η ΠΡΩΙΜΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Ο κ.Αναγνωστόπουλος με τους συνεργάτες του, συνέλλεξαν πρώιμο πράσινο καρπό για το αγουρέλαιο συγκομιδής της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2021-’22. Το πρώτο, ουσιαστικά, αγουρέλαιο της Ελλάδας που εμφιαλώθηκε στην Πάτρα είναι το «Ranis EVOO Very Early Harvest», αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις φιλοξενούμενο στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Philoxenia.
«Συνεργαζόμαστε με την συμβουλευτική ομάδα της ‘Oliverse’ τον Παπανικολόπουλο Παναγιώτη ο οποίος είναι γαστρονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων, γευσιγνώστης και μέλος του Εργαστηρίου Γεωγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τον Κων/νο Τσορώνη ο οποίος είναι χημικός και μέλος του Εργαστηρίου Γεωγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επίσης.
Φέτος, για την ποικιλία ‘Πατρινή΄ (κοινώς Κουτσουρελιά) αποφασίσαμε να καινοτομήσουμε με τους συνεργάτες μου, της Oliverse, κάνοντας, αν όχι οι πρώτοι στην Ελλάδα (στις ελαιοποιήσιμες ελιές), τουλάχιστον από τους πρώτους, μια πολύ πρώιμη συγκομιδή. Η οποία αποτέλεσε τεχνικά, για όλους μας, μια τεράστια πρόκληση ειδικά σε αυτή την περίεργη θα έλεγα, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, χρονιά» αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η πρώτη παρτίδα ελαιοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια εμφιαλώθηκε στις εγκαταστάσεις της οικογένειας Σπηλιωτόπουλοι συνεργατών του μοναδικού brand «Ranis EVΟO». Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού παραγόμενου προϊόντος έχουν ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό αγουρέλαιο με υψηλά φρουτώδη αρώματα και ισορροπημένη γεύση πικρού και πικάντικου. Στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μας ανακαλύπτει κανείς ‘εντάσεις’ ντελικάτες όπως αμυγδάλου ,πράσινου πιπεριού, άγουρης ντομάτας, χαμομήλι και κόκκινου μήλου, αφήνοντας στο τέλος μια γλυκιά επίγευση.

«Η ελαιοσυλλογή ελαβε χώρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο πράσινος άγουρος καρπός τοποθετήθηκε σε ειδικές πλαστικές κλούβες και μεταφέρθηκε, λίγες ώρες μετά την συγκομιδή στο ελαιοτριβείο που βρίσκεται 500 μέτρα από τον ελαιώνα. Μείναμε και φέτος πολύ ευχαριστημένοι από τις αποδόσεις, γεγονός που αποτελεί για εμάς αδιάσειστο στοιχείο σε σχέση με την επιλογή μας για την πρώιμη συγκομιδή του καρπού, καταρρίπτοντας και στερεότυπα παρελθόντων ετών όσον αφορά στην συγκεκριμένη καλλιέργεια» τονίζει ο κ.Αναγνωστόπουλος.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ!

Παρά τα σοβαρά προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, η αυξημένη ζήτηση και η μικρή προσφορά αναμένεται να φέρουν μια αύξηση των τιμών παραγωγού για το αγουρέλαιο εσοδίας 2021-‘22. «Προς το παρόν έχουμε ήδη στείλει τις πρώτες ποσότητες στην Σαουδική Αραβία, Γερμανία και Ελβετία. Βλέποντας ότι η στροφή του κόσμου προς ένα healthy lifestyle αυξάνει διαρκώς και η ζήτηση για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μας Ranis είναι ιδιαίτερα αυξημένη, μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχουμε και το δικό μας e shop όπου οι πελάτες μας θα μπορούν να προμηθεύονται και από εκεί το εξαιρετικό προϊόν μας» σύμφωνα με τον κ.Αναγνωστόπουλο. Στην περιοχή της Πάτρας μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από το φαρμακείο Νικολέττας Δημοπούλου (Κορίνθου 194). Επίσης είναι άμεσα διαθέσιμο και μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος thinkbio.store

ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΕΘΝΗ BΡABEIA

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ranis EVO» απέσπασε πρόσφατα και το χρυσό βραβείο από την συμμετοχή του στον διεθνή διαγωνισμό του «Dubai IOOC 2021». Έχει βραβευτεί από το World olive Center for health ως’ high phenolic evoo’ το οποίο σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών (Τμήμα Φαρμακογνωσίας) πραγματοποιεί τις αναλύσεις. Πρόσφατα πήρε βραβείο και στο «London IOOC».

ENΘΕΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΑΣΤΕΡ
ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΝΑ ΝΕΟ BRAND…

«Φέτος έγινε και σχετικά μια ειδική επιλογή των γηραιότερων δένδρων του ελαιώνα, διότι το νέο μας Brand θα αποτελεί για εμάς ορόσημο και πέρα από το εξαιρετικό περιεχόμενο του θα είναι και μια συλλεκτική έκδοση ως φιάλη. Θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία της περιοχής μας, με σημείο αναφοράς το κομβικό 1209 μ.Χ. τότε που η Βαρωνία της Χαλανδρίτσας αποτελούσε το Κυβερνείο της Περιφερειακής ενότητας της ευρύτερης περιοχής» μας αποκαλύπτει ο κ.Αναγνωστόπουλος.